Halk şiirinde ayak nedir?
Âşık Şiirinde Kafiye (Ayak)
1. Ayak Kavramı ve Tanımı
Halk ozanları (âşıklar), “kafiye (uyak)” terimi yerine “ayak” kelimesini kullanmayı tercih etmişlerdir.
Âşıklık geleneğinde “ayak” sözüyle, dörtlüklerin son mısralarındaki kafiye kastedilir. Genellikle bu kafiye, ilk dörtlüğün ikinci mısraında başlatılır.
Âşık şiirlerinde:
-
Dörtlüklerin ilk üç mısraı kendi arasında kafiyelenir.
-
Ayak ise bu üç mısradan bağımsız olarak dördüncü mısralar arasında kafiye birliği sağlar.
Bu nedenle âşık şiirleri, iki ayrı kafiye sistemi üzerine kuruludur:
-
Dörtlük içi kafiye: İlk üç mısradaki uyak.
-
Dörtlük sonu kafiyesi (ayak): Dörtlüklerin son mısralarındaki ortak ses birliği.
2. Ayakların İşlevleri
Âşık şiirinde ayak, sadece bir kafiye unsuru değil, aynı zamanda yapıyı şekillendiren önemli bir öğedir. İşlevleri şöyle sıralanabilir:
-
Şiirin biçiminde belirleyici rol oynar. -
Ortak sesleri barındırdığı için şiirde ahenk oluşturur. -
Dörtlükler arası anlam ve yapı bütünlüğünü sağlar. -
Âşıkların karşılaşmalarında sanat güçlerini sergileme aracıdır. -
Sazla söylenirken ezgi ve tavırların oluşumuna katkı sağlar.
Prof. Dr. Umay Günay, âşıklık geleneğinde önceden bilinen ayakları kullanan ozanların, birbirine benzeyen yeni şiirler ortaya çıkardıklarını vurgular. Âşıklar, şiirleri ezberlerken çoğu zaman tüm şiiri değil, ayağı, konuyu ve nazım türünü ezberler; gerektiğinde şiiri bu bilgilerle yeniden inşa edebilirler. Bu durum, tevarüt (aynı ayakla birbirine benzeyen şiirler) geleneğini doğurmuştur.
3. Ayakların Teknik Özellikleri
Tanım:
Âşık şiirinde ayak; genellikle ilk dörtlüğün ikinci mısraında başlatılan, bütün dörtlüklerin son mısralarında aynı ya da benzer seslerle oluşturulan kafiye bütünlüğüdür.
Bu kafiye:
-
Mısranın ortasında, sonunda veya başında bulunabilir.
-
Kafiye+redif şeklinde olabilir.
-
Yarım, tam, zengin ya da cinaslı kafiyeyle oluşturulabilir.
Örnek 1 – Kafiye ortada:
Ela gözlerini sevdiğim dilber
Kokuya benzettim güller içinde
İnceciktir belin hilâldir kaşın
Selviye benzettim dallar içinde (Karacaoğlan)
Örnek 2 – Kafiye sonda:
Bu dil mahşere dek olunmaz huşyâr
Peymane-i aşkın mestanesidir
Aşk oduna yanar eylemez izhar
Hakikat şem’inin pervanesidir (Erzurumlu Emrah)
Örnek 3 – Kafiye başta:
Şans atını sürdüm yola gitmedi
“Deh” demekten başka ne diyebildim
Aklım yetse ne ki gücüm yetmedi
“Ah” demekten başka ne diyebildim (İsmetî)
4. Ayakların Sınıflandırılması
Ayaklar, kafiyenin özelliklerine göre farklı biçimlerde sınıflandırılır:
-
Tek ayak ve döner ayak (yapısına göre)
-
Geniş ayak, dar ayak, kapanık ayak (kafiye derecesine göre)
5. Ayak ve Etkileşim
Âşıklar eserlerini ortaya koyarken yalnızca duygu (hasret, gurbet, aşk vb.) değil, şiir tekniği açısından da birbirlerinden etkilenirler. Bu etkileşim çoğunlukla ayak kullanımı yoluyla gerçekleşir.
Bazı âşıklar, kendi özgün ayaklarını oluştururken; bazıları da önceki ustaların ayaklarını kullanarak yeni şiirler söylerler. Karacaoğlan, Âşık Ömer, Emrah, Sümmanî, Şenlik ve Ruhsatî bu konuda en çok etkileyen ustalar arasında yer alır.
Sonuç
Ayak, âşık şiirinde hem yapısal hem de sanatsal açıdan büyük önem taşır.
-
Şiirin kurgusunu belirler,
-
Ahenk sağlar,
-
Geleneğin kuşaktan kuşağa aktarımında aracıdır.
Âşıklar için ayak, sadece bir kafiye değil, ustalık göstergesi ve geleneğin devamlılığını sağlayan temel unsurlardan biridir.
Kaynak: Yrd. Doç. Dr. Doğan Kaya – “Âşık Şiirinde Ayak ve Ruhsatî’yle Fehmi Gür’ün Ortak Ayaklı Şiirleri”