Virginia Woolf’un Mrs. Dalloway’i ile William Faulkner’ın Döşeğimde Ölürken (As I Lay Dying) romanlarında nasıl bir anlatım tekniği vardır?
Virginia Woolf’un Mrs. Dalloway’i ile William Faulkner’ın Döşeğimde Ölürken (As I Lay Dying) modernist romanın iki farklı ama benzer damarını temsil eder. İkisinde de geleneksel olay örgüsü ve düz anlatım yerine, bireyin bilinç dünyasına odaklanan teknikler öne çıkar.
Mrs. Dalloway (Virginia Woolf)
-
Bilinç Akışı Tekniği: Romanın en belirgin özelliği, kahramanların zihinsel akışlarının doğrudan aktarılmasıdır. Düşünceler, anılar ve duyular kesintisiz biçimde birbirine geçer.
-
İç Monolog: Karakterlerin iç sesleri aracılığıyla hem onların ruh dünyasına girilir hem de dış dünyanın algılanış biçimi ortaya konur.
-
Zamanın Öznel Algısı: Kronolojik bir olay örgüsü yerine “bir gün” üzerinden ilerler; ama zaman, kahramanların hatıraları ve çağrışımlarıyla genişleyip derinleşir.
-
Çoklu Bakış: Clarissa Dalloway’in çevresindeki diğer karakterlerin (ör. Septimus) iç dünyasına da girilir; bu da bireysel bilinçlerin toplumsal bağlamda nasıl birleştiğini gösterir.
Döşeğimde Ölürken (William Faulkner)
-
Çoklu Anlatıcı (Polifonik Yapı): Roman 15 farklı anlatıcının ağzından, 59 bölüm halinde aktarılır. Her karakter kendi bakış açısıyla olayları dile getirir.
-
Bilinç Akışı ve İç Monolog: Anlatıcıların dili, çoğu zaman bilinç akışı tekniğini yansıtır. Özellikle Darl ve Vardaman’ın bölümleri, bireyin bilinç parçalanmasını ve ruhsal derinliğini gösterir.
-
Parçalı ve Deneysel Anlatım: Zaman ve mekân sürekli kırılır, olay örgüsü doğrusal ilerlemez. Okur, parçaları birleştirerek bütünü kavramak zorunda kalır.
-
Dil Deneyleri: Faulkner, kimi bölümlerde dilin sınırlarını zorlar; örneğin Vardaman’ın ünlü “My mother is a fish” (Annem bir balıktır) cümlesi, çocuk zihninin algısını çarpıcı biçimde yansıtır.
Karşılaştırmalı Sonuç
-
Ortak Noktalar: İki romanda da bilinç akışı, iç monolog ve öznel zaman algısı vardır. Her ikisi de modernist roman anlayışının temsilcileridir.
-
Farklar: Woolf daha çok bireyin iç dünyasını, toplumsal atmosferle ilişkisini lirik ve akıcı bir dille işlerken; Faulkner çoklu anlatıcı ve parçalı yapı ile olayları sert, çoğu kez kaotik bir dille aktarır.