9.Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı 1. Tema Sözün İnceliği: YAZMA
1. Tema: Sözün İnceliği
YAZMA
TDE4.1. Edebî söyleyişin inceliğini yansıtmak için paragraf düzeyindeki bir yazısında süreci yönetebilme
a) TDE4.1.1. Seçim yapar.
b) TDE4.1.2. İlişkiyi sürdürür.
TDE4.2. Edebî söyleyişin inceliğini yansıtan metinlerden edindiği söz varlığını kullanarak yazısına içerik oluşturabilme
a) TDE4.2.1. Ön bilgilerle bağlantı kurar.
b) TDE4.2.2. Tahmin eder.
c) TDE4.2.3. Karşılaştırır.
ç) TDE4.2.4. Sınıflandırır.
d) TDE4.2.5. Yeniden ifade eder.
e) TDE4.2.6. Tepki verir.
f) TDE4.2.7. Görsel ögeleri kullanır.
g) TDE4.2.8. Sunar.
TDE4.3. Edebî söyleyişin inceliğini yansıttığı yazısında kural uygulayabilme
a) TDE4.3.1. Plan hazırlar.
b) TDE4.3.2. Düşünceyi geliştirme yollarını kullanır.
c) TDE4.3.3. Uygun söz varlığı kullanır.
ç) TDE4.3.4. İletileri açık ve örtük biçimde ifade eder.
d) TDE4.3.5. Türkçe dil yapılarını uygular.
e) TDE4.3.6. Bağdaşıklık ögelerini kullanır.
f) TDE4.3.7. Yazım kurallarını uygular.
g) TDE4.3.8. Noktalama kurallarını uygular.
TDE4.4. Edebî söyleyişin inceliğini yansıttığı yazısına yönelik değerlendirmelerini yansıtabilme
a) TDE4.4.1. Kendini değerlendirir.
b) TDE4.4.2. Tepki verir.
Yazma Öncesi
Aşağıda Sait Faik Abasıyanık’ın Haritada Bir Nokta adlı hikâyesinden bir parça verilmiştir.
- a) Parçayı okuyunuz.
Söz vermiştim kendi kendime: Yazı bile yazmayacaktım. Yazı yazmak da bir hırstan başka ne idi?
Burada namuslu insanlar arasında sakin, ölümü bekleyecektim; hırs, hiddet neme gerekti? Yapamadım. Koştum (…), kalem kâğıt aldım. Oturdum. Adanın tenha yollarında gezerken canım sıkılırsa küçük değnekler yontmak için cebimde taşıdığım çakımı çıkardım. Kalemi yonttum. Yonttuktan sonra tuttum öptüm. Yazmasam deli olacaktım.
b) Parçadan hareketle yazmanın sizin için ne anlam ifade ettiğini birkaç cümleyle söyleyiniz.
- Kendinizi bir şair olarak düşününüz ve aşağıdaki görsellerin yanına dize ya da dizeler yazınız.
Dizelerinizi oluştururken yaratıcılık, hayal gücü, imge, sembol, çağrışımlardan ve betimleyici ifadelerden yararlanmayı unutmayınız.
Yazma Sırası
PERFORMANS GÖREVİ
Görev:
Sınıf panonuzda ve kişisel ağ günlüğünüzde yayımlanmak üzere Âşık Feymani’nin Anadolu’m adlı şiirindeki dörtlüklerin betimleyici paragrafla ifade edildiği yazılar yazmanız beklenmektedir. Aşağıdaki aşamaları takip ederek yazılı ürününüzü oluşturunuz.
Aşamalar:
- Anadolu’m adlı şiirin dörtlüklerini düzyazıya çeviriniz.
- Şiirin dörtlüklerini ve düzyazıya çevrilmiş şekillerini anlatım özellikleri bakımından karşılaştırınız.
- Yazılı ürününüzün etkileyiciliğini artırmak için anlama zenginlik katacak imge, çağrışım, açık ve örtük iletiler, bağlama uygun kelimeler kullanmayı unutmayınız.
- Yazılı ürününüzü hazırlayarak sınıfta paylaşınız.
- Size gelen dönütlere göre son şeklini verdiğiniz yazınızı kişisel ağ günlüğünüzde paylaşınız.
Yönerge:
● Yazma çalışmanızı sınıf içinde gerçekleştiriniz.
● Yazma çalışmanızı bireysel olarak yapınız.
● Yazınızı oluştururken dörtlüklerin tema ve duygusunu koruyunuz.
● Yazınızı, değerlendirme ölçütlerine dikkat ederek oluşturunuz.
● Yazılı ürününüze yönelik tüm dönütleri dikkate alarak yazılı ürününüzü düzenleyiniz.
● Son şeklini verdiğiniz yazılı ürününüzü kişisel ağ günlüğünüzde paylaşınız.
● Yazılı ürününüzün öğretmen, akran ve öz değerlendirme yoluyla değerlendirileceğini unutmayınız.
● Sonraki aşamalarda yapacağınız yazma çalışmalarına yol gösterici olması için yazınıza ilişkin geri bildirimleri değerlendirmeyi unutmayınız.
Değerlendirme: Yazınız; sayfa 25’teki ölçütlerden hareketle EK-1 (Öz Değerlendirme Formu), EK-2 (Akran Değerlendirme Formu) ve EK-3 (Öğretmen Değerlendirme Formu) ile değerlendirilecektir.
Haydi, Başlayalım!
Performans görevindeki aşama ve yönergeleri dikkate alarak yazılı ürününüzü oluşturunuz.
1.Anadolu’m adlı şiirin dörtlüklerini betimleyici anlatım biçimiyle düzyazıya çeviriniz. Yazınızda duygu, düşünce ve değerlere (vatanseverlik, çalışkanlık, estetik, saygı vb.) değininiz.
- Yazdıklarınızı Anadolu’m adlı şiirin dörtlükleri ile anlatım özellikleri bakımından karşılaştırınız.
Ulaştığınız sonuçları söyleyiniz. - Yazınızı oluştururken değindiğiniz duygu, düşünce ve değerleri (vatanseverlik, çalışkanlık, estetik, saygı vb.) aşağıdaki tabloya yazınız.
Yazma Sonrası
- Yazılı ürününüzü sınıfta arkadaşlarınızla paylaşınız.
- Öz değerlendirme formunun çıktısını alıp yazılı ürününüzü değerlendiriniz.
- Akran değerlendirme formunun çıktısını alarak arkadaşınızın yazılı ürününü değerlendiriniz.
- Öğretmeninizin değerlendirme sonuçlarını inceleyiniz.
- Dönütleri karşılaştırarak yazılı ürününüzü düzenleyiniz.
- Son şeklini verdiğiniz yazılı ürününüzü kişisel ağ günlüğünüzde yayımlayınız.
- Çıkış kartını doldurunuz:
- Üç Yaz → 3 önemli bilgi
- Bir Paylaş → 1 görüş
- İki Sor → 2 soru