Açıköğretim Lisesi (AÖL) Hakkında Kapsamlı Bilgi

Açıköğretim Lisesi Hakkında Kapsamlı Bilgi (2025 – 2026 Rehberi)

Açıköğretim Lisesi Nedir?

Açıköğretim Lisesi (AÖL), Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yürütülen ve örgün eğitime devam edemeyen öğrencilerin lise öğrenimlerini tamamlamalarına olanak tanıyan bir eğitim modelidir. Öğrenciler, klasik sınıf ortamına bağlı kalmadan, kendi hızlarında ilerleyerek lise diploması alabilirler. Bu diploma, örgün liselerden alınan diplomayla eşdeğerdir ve üniversite başvurularında geçerlidir.

Açık Öğretim Lisesi, uzaktan eğitim esaslarına dayalı olarak oluşturulmuş bir sistemdir. Bu modelde sınıf geçme yerine ders geçme ve kredi sistemi uygulanır.

Açık Öğretim Lisesinde sınıf kavramı yerine dönem kavramı vardır. Öğrenci, 8 dönem sonunda gerekli mezuniyet kredisini tamamladığında mezun olur. Ancak, 18 yaşından gün almış öğrenciler, 5 dönem sonunda mezuniyet kredisini tamamladıklarında mezuniyet hakkı kazanır.

Bu sistemde sınıfta kalma veya okuldan atılma yoktur. Öğrenci, kayıt yenilediği sürece mezuniyet şartlarını yerine getirene kadar eğitimine devam edebilir.

Açık Öğretim Lisesi öğrencileri, örgün eğitimde öğrenim gören öğrencilerin sahip olduğu tüm yasal haklardan yararlanır.

Açık Öğretim Lisesini 2,5 yılda bitirme imkânınız vardır.

Açık Öğretim Lisesinde Örgün eğitimde bulunan sınıfların karşılığı şu şekildedir;

Lise 1. sınıfın karşılığı Açık Öğretim Lisesinde 1. ve 2. dönemdir.

Lise 2. sınıfın karşılığı Açık Öğretim Lisesinde 3. ve 4. dönemdir.

Lise 3. sınıfın karşılığı Açık Öğretim Lisesinde 5 ve 6. dönemdir.

Lise 4. sınıfın karşılığı Açık Öğretim Lisesinde 7. ve 8. dönemdir.

Açık Öğretim Lisesi sisteminde öğrenci verdiği dersin kredisini kazanır. Veremediği dersin kredisini alamaz. Sadece başarısız olduğu dersi tekrar eder veya muaf olduğu takdirde onun yerine isterse seçmeli derslerden başka bir ders alır.

Açık öğretim Lisesinde öğrencilerin alması gereken zorunlu ve ortak dersler vardır.

Açıköğretim Lisesine Kimler Kayıt Yaptırabilir?

Açıköğretim Lisesi esnek yapısıyla farklı öğrenci profillerine hitap eder:

İlköğretim/Ortaokul Mezunları

Ortaokul, ilköğretim ya da imam hatip ortaokulundan mezun olan herkes kayıt yaptırabilir.

Ortaöğretimden Ayrılan Öğrenciler

Daha önce örgün liseye başlamış ama devam edememiş öğrenciler, tasdikname ile AÖL’e geçiş yapabilir.

Yurt Dışında Eğitim Görmüş Öğrenciler

Yurtdışında öğrenim gören Türk vatandaşları, denklik belgesi alarak kayıt olma hakkına sahiptir.

Özel Eğitim İhtiyacı Olan Öğrenciler

Rehberlik ve Araştırma Merkezleri tarafından yönlendirilen ve rapor ile belgelendirilmiş özel eğitim gereksinimi olan öğrenciler de sisteme dahil olabilir.

Yeni Kayıt Başvuru Süreci

Başvuru Tarihleri ve Yeri

Kayıt tarihleri, AÖL’ün resmî web sitesi (https://aol.meb.gov.tr/) üzerinden duyurulur. Başvurular, il ve ilçelerde bulunan Halk Eğitimi Merkezi Müdürlükleri aracılığıyla yapılır.

T.C. Kimlik Numarası Olmayan Öğrencilerin Başvurusu

Türkiye’de yaşayan yabancı uyruklular, İl Göç İdaresi’nden aldıkları Yabancı Kimlik Numarası ile kayıt olabilir.

Açıköğretim Lisesi Kayıt Ücreti ve Muafiyetler

Kayıt Ücreti Ne Kadar?

2025–2026 eğitim öğretim yılı için yeni kayıt ücreti 400 TL olarak belirlenmiştir. Ödemeler https://odeme.meb.gov.tr/ üzerinden banka/kredi kartıyla ya da anlaşmalı bankalardan yapılabilir.

Ücretten Muaf Olanlar

• Şehit ve gazi yakınları,

• %40 ve üzeri engelli öğrenciler,

• Çocuk Koruma Kanunu kapsamındakiler,

• Tutuklu/hükümlüler,

• Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu’nda kalanlar,
    kayıt ücretinden muaftır.

Kayıt İçin Gerekli Belgeler

e-Okulda Kaydı Olanlar İçin

• T.C. kimlik belgesi,

• Dilekçe,

• 1 biyometrik fotoğraf,

• Sistemden alınan kayıt raporu.

e-Okulda Kaydı Olmayanlar İçin

• Diploma ya da tasdikname,

• T.C. kimlik belgesi,

• 1 biyometrik fotoğraf.

Yurt Dışında Okuyanlar İçin

• Denklik belgesi,

• T.C. kimlik ya da pasaport,

• 1 biyometrik fotoğraf.

Açıköğretim Lisesi Ders ve Sınav Sistemi

Ders Seçimi Nasıl Yapılır?

Öğrenciler, resmi tarihlerde sisteme giriş yaparak derslerini seçebilir. Ders seçmeyen öğrenciler için sistem otomatik ders atar.

Sınavların Yapısı ve Şekli

Sınavlar, çoktan seçmeli test şeklinde uygulanır. Yüz yüze yapılan merkezi sınavların yanında, bazı öğrenciler için e-sınav seçeneği de vardır.

Sınav Tarihleri ve Yerleri

Sınav tarihleri AÖL’ün resmi sitesinde açıklanır.

Sınav Giriş Belgesinin Alınması

Öğrenciler, sınav giriş belgelerine Açık Öğretim Lisesi resmî internet sitesinde duyurulan tarihler arasında; M.E.B. Açık Öğretim Lisesi ve Mesleki Açık Öğretim Lisesi adresinden öğrenci numarası veya T.C. Kimlik Numarası ve şifresiyle giriş yaparak ulaşabilirler.

Sınav giriş belgesinde fotoğraf bulunması gerekmektedir. Açık Öğretim Lisesi Bilgi Yönetim Sisteminde fotoğrafı olmayan öğrencilerin halk eğitimi merkezi müdürlüklerine müracaat ederek fotoğraflarını sisteme yükletmeleri gerekmektedir.

Öğrencilerin sınav giriş belgesindeki açıklamaları okumaları gerekmektedir.

Sınav Sonuçları ve İtirazlar

Öğrenciler, sınav sonuçları açıklandıktan sonra M.E.B. Açık Öğretim Lisesi ve Mesleki Açık Öğretim Lisesi adresinden öğrenci numarası ve şifreleri ile giriş yaparak ulaşabilir. Sınav sonucunda mezun olamayan öğrencilerin bir sonraki dönem için kayıt yenileme ve ders seçimi işlemlerini yapmaları gerekmektedir.

Sorulara veya sonuçlara itiraz için https://eitiraz.meb.gov.tr/ adresi kullanılır.

Özel Durumlar ve Haklar

Engelli Öğrenciler İçin Haklar

Engelli raporu olan öğrenciler sınavlarda ek hizmetlerden faydalanabilir. Ayrıca işitme ve zihinsel engeli olan öğrenciler, dilekçe ile yabancı dil derslerinden muafiyet talep edebilir.

Yurt Dışı Programı

Suudi Arabistan, Kuveyt, Katar, Azerbaycan, İran ve Kıbrıs’ta açık öğretim birimleri bulunmaktadır. Ayrıntılı bilgi için: https://aokyurtdisi.meb.gov.tr/.

Meslekî Eğitim Merkezleri ve Açıköğretim

2019 sonrası Meslekî Eğitim Merkezlerine başlayan öğrenciler de AÖL’e kayıt yaptırabilir.

AÇIK ÖĞRETİM LİSESİNDE MEZUNİYET ŞARTLARI

:small_blue_diamond: 1. Kredi Şartı

• Toplam en az 192 kredi alınmalıdır.
  • Ders geçildikçe kredi kazanılır. Her dersin belirli bir kredi değeri vardır.

:small_blue_diamond: 2. Dönem Şartı

• 18 yaşından küçük öğrenciler: En az 8 dönem tamamlamak zorundadır.
  • 18 yaşını dolduran öğrenciler: En az 5 dönem sonunda 192 krediye ulaşırlarsa mezun olabilirler.

:small_blue_diamond: 3. Zorunlu Ortak Dersleri Geçmek

• Ortak derslerden Dil ve Anlatım/Türk Dili ve Edebiyatı dersi başarılması zorunlu derstir. Bu derslerden muaf olunamaz. Ancak bu dersin dışındaki ortak derslerden 3 kez sınava girip başarısız olsa dahi bu derslerden muaf olur.

:small_blue_diamond: 4. Sınıfta Kalma Yok

• Açık Öğretim Lisesinde sınıfta kalma ya da okuldan atılma yoktur.
  • Öğrenci kayıt yenilediği sürece derslerine devam eder ve eksiklerini tamamlayarak mezun olabilir.

:bar_chart: Mezuniyet Şartları Tablosu

Şart Detay
Toplam Kredi En az 192 kredi
Dönem Şartı (18 yaş altı) En az 8 dönem
Dönem Şartı (18 yaş ve üstü) En az 5 dönem
Zorunlu Ortak Dersler Mutlaka başarılı olunmalı
Okuldan Atılma/Sınıfta Kalma Yok, sadece kayıt yenilemek şart

:writing_hand: Kısaca; Açık Öğretim Lisesinde mezun olmak için kredi, dönem ve zorunlu dersler şarttır. Öğrenciler, kayıtlarını düzenli yeniledikçe mezuniyetlerine adım adım yaklaşır.

Açıköğretim Lisesi Diplomasının Geçerliliği

AÖL diploması, örgün liselerden alınan diplomalarla eşdeğerdir. Üniversite sınavına girme, kamu kurumlarına başvurma ve mesleki yeterliliklerde geçerliliğini korur.

Açıköğretim Lisesi İletişim ve Destek Kanalları

• Web sitesi: https://aol.meb.gov.tr/

• MEB İletişim Merkezi (MEBİM): 444 0 632

• Adres: Açık Öğretim Lisesi Müdürlüğü, Emniyet Mahallesi, Milas Sokak, No:21, 06500-Yenimahalle/Ankara.

Açıköğretim Lisesi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

1. Açıköğretim Lisesi diploması üniversiteye girişte geçerli mi?
Evet, YKS’ye girerek üniversiteye başvurabilirsiniz.

2. Kaç dönemde mezun olunur?
Mezuniyet için en az 8 dönem ve 192 kredi gerekmektedir.

3. Sınavlar online mı, yüz yüze mi?
Çoğunlukla yüz yüze yapılır, ancak bazı öğrenciler için e-sınav seçeneği vardır.

4. Kayıt ücretini ödeyemeyen öğrenciler ne yapmalı?
Muafiyet şartlarını sağlayanlar, belgelerini sunarak ücretsiz kayıt olabilir.

5. Yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları kayıt olabilir mi?
Evet, denklik belgesi ile kayıt yaptırabilirler.

6. Açıköğretim Lisesi ile örgün lise arasındaki fark nedir?
Örgün lise sınıf ortamında devam zorunluluğu olan bir sistemdir, AÖL ise esnek ve uzaktan eğitim odaklıdır.

7.Ortak derslerin hepsini başarmak zorunda mıyım?

Ortak derslerden Dil ve Anlatım/Türk Dili ve Edebiyatı dersi başarılması zorunlu derstir. Bu derslerden muaf olunamaz. Ancak bu dersin dışındaki ortak derslerden 3 kez sınava girip başarısız olsa dahi bu derslerden muaf olur.

8.Ortak dersleri nasıl seçebilirim?

Kayıt yenileyen veya yeni kayıt olan öğrenciler sisteme girer ( M.E.B. Açık Öğretim Lisesi ve Mesleki Açık Öğretim Lisesi ) ve kendi derslerini kendileri seçer. Dersleri seçilmeyen öğrenci sınava giremez.

9.Her dönem kaç kredilik ders seçebilirim?

Öğrenciler her dönem sınavı için 35 kredilik ders seçebilirler. Sistem sizi uyarıncaya kadar ders seçiniz.

10.Muaf olduğum dersin kredisini alabilir miyim?

Muaf olunan dersin kredisi alınmaz. Bu derslerin kredisi seçmeli dersleri ile tamamlanabilir. Öğrenci isterse muaf olduğu dersi tekrar seçebilir. Başarır ise kredisini alır.

11. e-Sınav Seçeneği Kimler İçin Geçerli?

e-Sınav randevu işlemleri

e-sınav randevu işlemleri videosu için tıklayınız.

Açık Öğretim Lisesinde kayıtlı 9 ve daha az sayıda dersten sınava girecek olan öğrenciler, e-Sınava katılacakları e-Sınav salonlarını ve sınav oturumlarının randevularını 06-19 Ekim 2025 tarihleri arasında https://aolweb.meb.gov.tr/ogrenci_giris.aspx resmî internet adresinden öğrenci/T.C. Kimlik Numarası ve şifreleri ile veya aynı ekrandaki e-devlet giriş kısmından e-devlet şifrelerini kullanarak e-Sınav randevularını almaları gerekmektedir.

Açık Öğretim Lisesinde kayıtlı 10 ve daha fazla sayıda dersten sınava girecek olan öğrenciler e-Sınava katılacakları e-Sınav salonlarını ve sınav oturumlarının randevularını 20-31 Ekim 2025 tarihleri arasında öğrenci/T.C. kimlik numarası ve şifreleri ile; https://aolweb.meb.gov.tr/ogrenci_giris.aspx internet adresinden giriş yaparak alacaktır.

9 ve daha az sayıda ders seçen öğrenciler e-Sınav randevusu alarak e-Sınava girmek zorundadır. Bu durumdaki öğrenciler basılı evrakla yüz yüze yapılacak olan sınava giremezler.

:bar_chart: Önemli Notlar

• e-Sınav için öğrenci, AÖL’ün resmî web sitesinden randevu almak zorundadır.

• e-Sınav, bilgisayar üzerinden yapılır ve çoktan seçmeli test şeklindedir.

• Öğrenciler sınavı tamamladıktan sonra sonuçlarını çok daha kısa sürede öğrenirler.

12.Ders Seçimi İşlemleri Nasıl Olacak?

Öğrenciler ders seçimi işlemlerini 05 Eylül 2025 tarihinden itibaren kayıt tarihleri arasında https://aolweb.meb.gov.tr/ogrenci_giris.aspx resmî internet adresinden öğrenci/T.C. Kimlik Numarası ve şifreleri ile veya aynı ekrandaki e-devlet giriş kısmından e-devlet şifrelerini kullanarak yapabileceklerdir. Kayıt işlemleri tamamlandıktan sonra yapılan ders seçimleri dikkate alınmayacaktır.

Sonuç: Açıköğretim Lisesi ile Eğitimde İkinci Şans

Açıköğretim Lisesi, çeşitli sebeplerle eğitim hayatına ara veren öğrencilere ikinci bir şans sunmaktadır. Hem Türkiye’de hem de yurt dışında yaşayan vatandaşlar için büyük bir fırsat olan bu sistem, esnek, erişilebilir ve resmi olarak geçerli bir eğitim yoludur.