Akreditasyon nedir?

Akreditasyon Nedir? Üniversite Tercihlerinde Neden Önemlidir?

Akreditasyon; bir üniversitenin, fakültenin veya eğitim programının belirli kalite standartlarını karşılayıp karşılamadığının bağımsız bir kuruluş tarafından değerlendirilmesidir.

Bu değerlendirme sırasında programın dersleri, akademik kadrosu, fiziki imkânları, öğrencilere sunduğu destek, ölçme ve değerlendirme sistemi, mezunların yeterlilikleri ve sürekli gelişim çalışmaları incelenir. Gerekli ölçütleri karşılayan programlara belirli bir süre için akreditasyon verilir.

Program akreditasyonu ne anlama gelir?

Örneğin bir üniversitenin mühendislik bölümünün akredite olması, o bölümün ilgili kalite kuruluşunun belirlediği standartları karşıladığını gösterir. Ancak üniversitedeki bir bölümün akredite olması, aynı üniversitedeki bütün bölümlerin de akredite olduğu anlamına gelmez.

Bu nedenle tercih yaparken yalnızca üniversitenin adına değil, doğrudan tercih edilecek programa bakılmalıdır.

Akreditasyon öğrenciye ne sağlar?

Akredite edilmiş bir program;

• Eğitim kalitesinin bağımsız bir kuruluş tarafından incelendiğini gösterir.

• Ders programının ve eğitim süreçlerinin belirli standartlara uygun olduğunu ortaya koyar.

• Öğrenci ve mezun odaklı sürekli gelişimin takip edildiğini gösterir.

• Bazı alanlarda mezuniyet belgesinin yurt dışında tanınmasına katkı sağlayabilir.

• Staj, lisansüstü eğitim ve iş başvurularında mezuna avantaj sağlayabilir.

Bununla birlikte akreditasyon, mezuniyet sonrasında iş garantisi vermez. Bir programın akredite olmaması da o programın mutlaka kalitesiz olduğu anlamına gelmez. Program yeni açılmış olabilir veya akreditasyon başvuru sürecini henüz tamamlamamış olabilir.

Akreditasyon ile denklik aynı şey midir?

Akreditasyonun sözlük anlamı “denklik” olmakla birlikte, yükseköğretimde kullanılan akreditasyon ve diploma denkliği farklı işlemleri ifade eder.

Akreditasyon, bir üniversitenin veya bölümün belirli eğitim ve kalite standartlarını karşılayıp karşılamadığını gösterir. Diploma denkliği ise yurt dışındaki bir yükseköğretim kurumundan alınan diplomanın Türkiye’de hangi akademik dereceye veya programa karşılık geldiğinin yetkili kurum tarafından belirlenmesidir.

Dolayısıyla akredite edilmiş bir programdan mezun olmak, diplomanın başka bir ülkede kendiliğinden denk sayılacağı anlamına gelmez.

Bir bölümün akredite olduğu nasıl anlaşılır?

Üniversite adayları şu noktaları kontrol etmelidir:

1. Üniversitenin veya ilgili bölümün resmî internet sayfasındaki akreditasyon bilgileri incelenmelidir.

2. Akreditasyonu veren kuruluşun resmî sitesinden programın adı doğrulanmalıdır.

3. Akreditasyonun başlangıç ve bitiş tarihine bakılmalıdır.

4. Bilginin tam olarak hangi bölüm, kampüs, öğretim dili ve programa ait olduğu kontrol edilmelidir.

5. Süresi dolmuş veya yalnızca başvuru aşamasında olan bir program, geçerli biçimde akredite edilmiş kabul edilmemelidir.

Tercih yaparken yalnızca akreditasyona mı bakılmalı?

Akreditasyon önemli bir kalite göstergesidir ancak tek başına tercih sebebi olmamalıdır. Üniversite ve bölüm seçerken ayrıca akademik kadro, ders içerikleri, staj olanakları, laboratuvar ve kütüphane imkânları, mezunların çalışma alanları, üniversitenin bulunduğu şehir, barınma giderleri ve öğrencinin kişisel hedefleri birlikte değerlendirilmelidir.

Kısacası akreditasyon, bir üniversite programının belirli kalite ölçütlerine göre bağımsız biçimde değerlendirildiğini gösteren önemli bir güvencedir. Özellikle benzer özelliklere sahip iki bölüm arasında karar verirken adaylara yol gösterebilir; fakat doğru tercih için diğer bütün koşullarla birlikte ele alınmalıdır.