Benim ah edişim, senin o servi boyun için kan ağlayışımda gonca gibi gülen dudakların içindir

Temel anlam ve yan anlam kelimelerini bulunuz.

Benim ah edişim, senin o servi boyun için
kan ağlayışımda gonca gibi gülen dudakların içindir

“Benim âh edişim, senin o servi boyun içindir,
kan ağlayışımda gonca gibi gülen dudakların içindir.”

Bu beyitte bazı kelimeler temel anlamları dışında yan anlam ya da mazmun/anlam genişlemesi taşıyarak kullanılmıştır.
Aşağıda kelime kelime inceleyelim :backhand_index_pointing_down:

:scroll: 1. Temel Anlam – Yan Anlam İncelemesi

Kelime / İfade Temel Anlam Yan Anlam / Mecaz / Mazmun
âh edişim Derin bir iç çekme, inilti. Aşk acısı, sevgiliye duyulan özlemden kaynaklanan içli yakınma.
servi boyun Uzun, düzgün, ince yapılı servi ağacına benzetilmiş boy. Sevgilinin zarif, düzgün, endamlı vücudu.
kan ağlayışım Kan ağlamak: kanlı gözyaşı dökmek (temel anlamıyla imkânsız bir durum). Aşırı acı çekmek, derinden üzülmek (mübalağalı mecaz).
gonca Açmamış gül tomurcuğu. Sevgilinin dudakları (klasik mazmun).
gülen dudaklar Gülümseyen dudak. Sevgilinin cazibesi, güzelliği ve âşığın derdine aldırmayan tavrı.
için Sebep bildiren edat. Temel anlamında kullanılmıştır.

:rose: 2. Beyitteki Duygusal Anlam Derinliği

• Servi boyun” → klasik teşbih (benzetme) örneği.

• Gonca gibi dudak” → Divan edebiyatının en yaygın mazmunlarından biri.

• Kan ağlayış” → mübalağa (abartma) içeren yan anlam.

• Şair sevgilinin boyunu ve dudaklarını överken, kendi derin aşk acısını anlatıyor.

:writing_hand: Kısa Özet:

• Temel anlam: servi (ağaç), gonca (çiçek), ağlamak (gözyaşı dökmek), için (sebep).

• Yan anlam: servi boy → sevgilinin endamı; gonca → dudak; kan ağlamak → çok üzülmek.

:pushpin: Bu beyitte özellikle servi ve gonca kelimeleri klasik Divan mazmunlarına uygun şekilde yan anlamlı olarak kullanılmıştır.