Aşağıdaki beyiti açıklar mısınız?
Senin hâl-i izarından nişan anberde kalmıştır
Benim sûz-ı derunumdan eser micmerde kalmıştır
Aşağıdaki beyiti açıklar mısınız?
Benim sûz-ı derunumdan eser micmerde kalmıştır
Benim sûz-ı derunumdan eser micmerde kalmıştır (Enderunlu Vasıf)
Hâl-i izar: “İzar” örtü, eteklik anlamına gelir. “Hâl-i izar” sevgilinin örtüsünün kenarındaki ben (süs, işaret) veya etek ucundaki benzetmeli izdir. Divan şiirinde sevgilinin güzelliğine ait bir ayrıntıdır.
Nişan: İz, belirti, işaret.
Anber: Güzel kokulu bir madde (amber). Divan şiirinde genellikle saç, koku ve sevgiliyle ilişkilendirilir.
Sûz-ı derun: İçin yanması, gönül yangını, derin aşk acısı.
Eser: İz, belirti.
Micmer: Tütsülük, buhurdan. Amber veya misk yakılarak güzel koku yaymak için kullanılır.
“Senin eteklerinin kokusu, amberde bir iz olarak kalmıştır.
Benim gönlümün yanışından ise tütsülükte bir koku, bir iz kalmıştır.”
Bu beyitte iki karşıt ama uyumlu unsur dikkat çeker:
Sevgilinin varlığı → Amber (güzel koku, zarafet, güzellik)
Âşığın hâli → Micmer (yanış, dert, acı, tutku)
Birinci mısra, sevgilinin güzelliğinin ve varlığının geride bıraktığı zarif bir kokuyu anlatır. Sevgilinin eteklerinden yayılan hoş koku, amberde bir iz gibi kalmıştır. Bu, sevgilinin etkileyiciliğini ve kalıcılığını simgeler.
İkinci mısra ise âşığın iç yangınını anlatır. Aşkla yanan kalbinin sıcaklığı, tıpkı bir tütsülükte yakılan amberin koku bırakması gibi bir iz bırakmıştır. Bu da aşkın yanıcı, yakıcı ama kalıcı tarafını gösterir.
Kısacası beyit, sevgilinin güzelliğiyle âşığın yanışı arasında ince bir denge kurar:
Sevgili zarif bir koku bırakır,
Âşık ise o kokuyu tutuşturan yangının sahibidir.
Bu tarz imgeler Divan şiirinde çok yaygındır; amber genellikle sevgiliyi, micmer (buhurdan) ise âşığın yanan gönlünü temsil eder.
Bu beyitte şair, sevgilinin güzelliğinin hoş bir iz bıraktığını, kendi aşk acısının da aynı şekilde kalıcı bir yanış ve koku meydana getirdiğini söyler. Sevgili koku verir, âşık yanar. Amber → zarafet, Micmer → tutku.