Dil bilgisinde kavranmasında sorun yaşadığınız kavramlar hangileridir?
Merhaba .Ben bir araştırma ödevim için Türkçe öğretmenlerinden görüşler alıyorum. Sorum şu şekilde:
“Öğrencilerinize aktarırken sizin zihninizde yeterince berrak olmadığını düşündüğünüz dil bilgisi kavramları nelerdir? Dil bilgisi alanı için kavranmasında sorun yaşadığınızı düşündüğünüz kavramlar hangileridir? (Örneğin sıfat, çatı ekleri, fiilimsi, yüklem vb.)” Cevap verirseniz çok mutlu olurum. İsimleriniz ya da size ait herhangi bir bilgi kesinlikle kullanılmayacaktır. Cevaplarınız bir ankete dönüşecek şekilde veri olması amacıyla kullanılacaktır. Şimdiden vereceğiniz kıymetli cevaplar için teşekkür ediyorum .
“Dil bilgisi öğretiminde, öğrencilerime aktarırken kendi zihnimde zaman zaman yeterince berrak olmadığını düşündüğüm ya da kavratılmasında zorlanılan bazı kavramlar bulunmaktadır. Öncelikle, dil bilgisi konularının bir kısmı diğerlerine göre daha soyut olduğu için öğrencilerin zihninde kalıcılık sağlamak güçleşebiliyor. Bu nedenle özellikle şu başlıklarda açıklama yaparken daha dikkatli olmam gerektiğini hissediyorum:
Anlam ilişkileri(eş anlam, yakın anlam, mecaz, somut–soyut, genel–özel) gibi konular günlük dilde çok sık örnekleri olduğu hâlde, öğrenciler bazen kavramları birbirine karıştırabiliyor.
Özellikle mecaz ve yan anlam ayrımında pedagojik açıklamaları yeniden düşünme ihtiyacı hissediyorum.
Genel olarak, kavramların çoğu kendi başına net olsa da öğrencilerin yaş grubu ve soyutlama düzeyi nedeniyle bazı dil bilgisi konularını hem benim hem de meslektaşlarımın tekrar tekrar gözden geçirmesi gerekebiliyor.”