2. TEMA: Anlam Arayışı
Etkinlik Adı: Anı Yazma
Etkinliğin Amacı
Kendi düşünce ve hayalleriyle yaratıcılığını ortaya çıkarabilme.
Destekleme Uygulaması
Öğrencilerden bir fotoğraflarından hareketle anılarını yazmaları istenebilir.
Araç Gereç ve Materyaller
Konuyla ilgili güvenilir kaynaklar (sözlük, antoloji, kaynak eser vb.), kâğıt, kalem.
Uygulama Adımları
1. Adım: Etkinlik Öncesi
- Aşağıdaki soruların öğrenciler tarafından cevaplandırılmasını sağlayınız.
∙ Anı yazıları, yazarın hangi kişisel özelliklerini ve deneyimlerini yansıtır?
∙ Anı yazılarındaki dil ve üslup hakkında neler söyleyebilirsiniz?
2. Adım: Etkinlik Aşaması
-
Öğrencilerden anı yazmaya uygun ve kendilerine ait bir fotoğraf belirlemelerini isteyiniz.
-
Öğrencilerin anı yazma planı hazırlamalarını sağlayınız.
-
Öğrencilerin taslak anı metni oluşturmalarını sağlayınız.
-
Öğrencilerden öğretmen ve akran görüşleri doğrultusunda taslağı gözden geçirmelerini isteyiniz.
-
Öğrencilerin geri bildirimler doğrultusunda düzeltme ve iyileştirmeler yapmalarını sağlayınız.
-
Öğrencilerden anı metnini sınıf / okul panosu, okul dergisi / gazetesi veya güvenli dijital ortamlarda paylaşmalarını isteyiniz.
Dikkat Edilecek Noktalar:
-
Anı yazıları, yazarın hangi kişisel özelliklerini ve deneyimlerini yansıtır?
-
Anı yazılarındaki dil ve üslup hakkında neler söyleyebilirsiniz?
Not: Genel ağ ve dijital platform paylaşımlarında başta EBA olmak üzere resmî kurum ve kuruluşlara ait güvenilir adresler tercih edilmelidir.
Çıkış Kartı
3. Adım: Değerlendirme
3 Yaz: Çalışmada öğrendiğiniz veya önemli bulduğunuz üç bilgiyi yazınız.
2 Sor: Çalışmayla ilgili merak ettiğiniz veya daha fazla bilgi almak istediğiniz iki soruyu yazınız.
1 Paylaş: Çalışmayla ilgili bir görüşünüzü paylaşınız.
Analitik Dereceli Puanlama Anahtarı
| Ölçütler | 3 (Oldukça İyi) | 2 (Kabul Edilebilir) | 1 (Geliştirilmeli) |
|---|---|---|---|
| Anı Türünün Özelliklerine Uygunluk | Anı türünün temel özellikleri doğru ve eksiksiz şekilde uygulanmıştır. | Anı türünün bazı özellikleri doğru uygulanmış ancak eksiklikler veya hatalar vardır. | Anı türünün temel özellikleri tam olarak uygulanmamıştır. |
| Fotoğrafın Uygunluğu | Seçilen fotoğraf anının temasını doğrudan desteklemektedir. | Fotoğraf anının temasını tam olarak destekler nitelikte değildir. | Seçilen fotoğraf anının temasını desteklememektedir. |
| Dil ve Anlatım | Türkçenin dil kurallarına uyulmuş, anlatım bozukluğu yapılmamıştır. | Dil kurallarına genellikle uyulmuş ancak yer yer anlatım bozukluğu vardır. | Dil kurallarına uyulmamış, çok fazla anlatım bozukluğu yapılmıştır. |
| Düzeltme ve İyileştirme | Taslak metindeki hatalar tamamen düzeltilmiştir. Metin iyileştirilmiştir. | Bazı düzeltmeler yapılmış ancak hataların bir kısmı kalmıştır. | Hatalar düzeltilmemiştir, iyileştirme yapılmamıştır. |
| Paylaşma | Metin, paylaşım formatına uygun şekilde düzenlenmiştir. | Genel olarak uyumlu ama eksiklikler veya hatalar bulunmaktadır. | Paylaşım formatına uygun düzenlenmemiştir. |
Puanlama:
Toplam puan = 5 ölçüt × 3 puan = 15 puan.
Yüzdelik hesaplama: Puan=Toplam Puan/15×100