Hipergami nedir?

Hipergami nedir?

Hipergami, sosyal bilimlerde kullanılan bir kavramdır ve bir kişinin kendisinden daha yüksek statüde, daha güçlü veya daha avantajlı biriyle eş seçme eğilimini ifade eder. Kelime kökeni Yunancadır: “hyper” (üst, daha yüksek) + “gamos” (evlilik).

Temel anlamı

Hipergami genellikle şu durumu anlatır:

• Bir kişinin sosyal, ekonomik veya eğitim açısından kendisinden daha üst konumda biriyle ilişki kurmak istemesi.

• Tarihsel olarak özellikle kadınların daha yüksek statülü erkeklerle evlenme eğilimi için kullanılmıştır.

Örnek

• Geliri düşük bir kişinin, daha zengin veya daha güçlü bir partner seçmesi

• Daha düşük eğitim seviyesindeki birinin daha yüksek eğitimli biriyle evlenmesi

Bu durum bilinçli bir strateji olmak zorunda değildir; çoğu zaman toplumun değerleri, güvenlik ihtiyacı veya kültürel beklentilerle ilişkilidir.

Sosyolojide nasıl yorumlanır?

Sosyologlar hipergamiyi birkaç açıdan açıklar:

1. Ekonomik güvenlik: Daha güçlü ekonomik durumda biriyle ilişki kurma isteği.

2. Toplumsal statü: Ailenin veya kişinin sosyal statüsünü yükseltme.

3. Evrimsel psikoloji: Bazı teorilere göre güvenlik ve kaynak arayışıyla ilişkilendirilen bir eş seçme eğilimi.

Tersi kavram

Hipergaminin tersine hipogami denir.

• Hipogami: Kişinin kendisinden daha düşük statüde biriyle evlenmesi.

Kısaca: Hipergami = “daha yüksek statülü biriyle eş seçme eğilimi.”

Türkiye’de evlilik istatistikleriyle ilişkisi

Türkiye’de evlilik istatistikleri incelendiğinde hipergamiye kısmen benzeyen bir eğilim görülür. Özellikle eğitim ve yaş farkı verileri bu tartışmada sık kullanılır.

1. Eğitim düzeyi açısından (hipergamiye en yakın veri)

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre evliliklerde eğitim farkı şöyle dağılıyor:

• Kadınların %40’ı kendisinden daha yüksek eğitimli erkekle evli

• Kadınların %17’si eşinden daha yüksek eğitimli

• %43’ü aynı eğitim seviyesinde evli

Bu tablo şu anlama geliyor:

• Kadınların erkekten daha düşük eğitimli olduğu evlilikler daha yaygın.

• Bu durum bazı araştırmacılar tarafından “eğitim temelli hipergami” örneği olarak yorumlanır.

Ancak önemli bir nokta var:
Aynı eğitim seviyesinde evlilik de çok yüksek (%42 civarı). Yani tam anlamıyla güçlü bir hipergami değil, daha çok benzer eğitimliler arasında evlilik (homogami) de oldukça yaygın.

2. Evlilik yaşı farkı

Türkiye’de ortalama ilk evlilik yaşı:

• Kadınlar: yaklaşık 26 yaş

• Erkekler: yaklaşık 29 yaş

Yani erkekler ortalama 3 yıl daha geç evleniyor.

Bu da şu sonucu doğurur:

• Erkekler evlenene kadar daha uzun süre çalışıp ekonomik durumlarını güçlendirebilir.

• Sosyologlar bunun da hipergamiye zemin hazırlayabileceğini söyler.

3. Ekonomik ve toplumsal faktörler

Türkiye’de evlilik davranışlarını etkileyen başlıca faktörler:

• Ekonomik güvence (iş, gelir, ev)

• Eğitim düzeyi

• şehirleşme ve kariyer planı

• aile ve kültürel beklentiler

Son yıllarda ayrıca şu eğilimler görülüyor:

• Evlilik yaşı yükseliyor

• Evlilik sayısı görece azalıyor

• Boşanma oranı artıyor

Bu da klasik hipergami kalıplarının yavaş yavaş zayıfladığı yorumlarına yol açıyor.

Özetle: Türkiye verileri, özellikle eğitim ve yaş farkı açısından sınırlı bir hipergami eğilimi gösteriyor; fakat aynı eğitim düzeyinde evliliklerin de çok yaygın olması nedeniyle toplum tamamen hipergamik değildir.