Karşılaştırma tablosu nedir?
Karşılaştırma tablosu, iki ya da daha fazla kavram, olay, kişi, durum veya nesneyi benzerlikleri ve farklarıyla birlikte sistemli bir şekilde yan yana göstermeye yarayan düzenli bir tablo türüdür.
Bu tablo sayesinde bilgiler daha net, düzenli ve karşılaştırılabilir hale gelir.
Karşılaştırma Tablosu Nedir?
Bir konunun farklı yönlerini bir bakışta görebilmemizi sağlayan tablo biçimidir.
Genellikle:
-
Birinci sütunda ölçütler (karşılaştırma kriterleri),
-
Diğer sütunlarda ise karşılaştırılan ögeler yer alır.
Örnek: “Masal” ve “Hikâye” kavramlarını tür, kahraman, zaman, gerçeklik gibi ölçütlerle karşılaştırmak.
Karşılaştırma Tablosunun Yapısı
| Ölçüt (Kriter) | Kavram A | Kavram B |
|---|---|---|
| Tanım | … | … |
| Özellikler | … | … |
| Zaman / Mekân | … | … |
| Gerçeklik düzeyi | … | … |
| Anlatım tarzı | … | … |
Karşılaştırma Tablosunun Avantajları
-
Bilgileri düzenli ve anlaşılır hale getirir.
-
Benzerlik ve farklılıkları açıkça gösterir.
-
Öğrencilerin karar verme ve analitik düşünme becerilerini geliştirir.
-
Sunum, ders anlatımı ve proje özetlerinde çok işe yarar.
Örnek: Masal – Hikâye Karşılaştırma Tablosu
| Ölçüt | Masal | Hikâye |
|---|---|---|
| Gerçeklik | Genellikle gerçeküstü | Gerçek olaylara daha yakındır |
| Zaman & Mekân | Belirsizdir (“bir varmış bir yokmuş…”) | Belirlidir (yer ve zaman net verilir) |
| Kahramanlar | Olağanüstü varlıklar da olabilir | Gerçek insanlar |
| Amaç | Eğlendirmek, ders vermek | Gerçekleri veya duyguları aktarmak |
| Anlatım Tarzı | Masalsı, sözlü anlatı geleneğine yakın | Daha sade ve düz yazı biçiminde anlatılır |
Nerelerde Kullanılır?
-
Derslerde konuları anlamak ve özetlemek -
Proje ve sunumlarda farkları göstermek -
Not tutarken bilgiyi organize etmek -
Grup çalışmalarında fikirleri karşılaştırmak
Örnek karşılaştırma tablosu:
Roman ve tiyatro, edebiyatın iki önemli türüdür ve her ikisi de anlatıma dayalı olsa da biçim, sunum ve etkileşim açısından birbirinden oldukça farklıdır.
Roman – Tiyatro Karşılaştırma Tablosu
| Ölçüt (Kriter) | Roman |
Tiyatro |
|---|---|---|
| Tanım | Olayların, kişilerin ve mekânların anlatıldığı uzun yazınsal türdür. | Olayların sahnede oyuncular tarafından canlandırıldığı yazınsal türdür. |
| Sunum Biçimi | Yazılı metin olarak okunur. | Sahnede oynanır veya seyirciye izletilir. |
| Anlatım Biçimi | Anlatıcı aracılığıyla aktarılır. | Diyaloglar ve hareketlerle anlatılır. |
| Kahramanlar | Okuyucunun hayal gücüyle canlanır. | Oyuncular tarafından somut şekilde sahnede canlandırılır. |
| Zaman ve Mekân | Detaylı tasvirlerle anlatılır. | Dekor, ışık ve kostümle sahnede gösterilir. |
| Okur / Seyirci Etkisi | Okuyucu metni hayalinde canlandırır. | Seyirci olayı doğrudan izler, anlık tepki verir. |
| Uzunluk | Genellikle uzundur, bölümlerden oluşur. | Oyun bölümleri (perde ve sahne) halinde düzenlenir. |
| Amaç | Derin karakter çözümlemeleri, olay örgüsü. | Canlı etki yaratma, duygu ve çatışmayı yansıtma. |
| Dil | Anlatım dili baskındır. | Konuşma dili (diyaloglar) baskındır. |
Özetle:
-
Roman → Yazıya dayalı, içe dönük bir anlatım türüdür. -
Tiyatro → Söz, hareket ve sahnelemeye dayalı, izleyiciyle etkileşimli bir türdür. -
Her ikisi de duyguları, olayları ve karakterleri anlatır ama yolları farklıdır.