Keten, gömlek olmaz dokutmayınca; evlat alim olmaz okutmayınca

Keten, gömlek olmaz dokutmayınca; evlat âlim olmaz okutmayınca ne anlama gelir?

Keten, gömlek olmaz dokutmayınca; evlat alim olmaz okutmayınca atasözü, bir şeyin ortaya çıkması için çaba sarf edilmesi gerektiğini ifade eder. Keten, bir kumaştır ve gömlek yapmak için dokunması gerekir. Evlat da bir insandır ve alim olmak için eğitilmesi gerekir. Atasözü, her şeyin çaba sarf etmeden elde edilmeyeceğini ve başarıya ulaşmak için çaba gösterilmesi gerektiğini hatırlatır.

Atasözü, eğitime ve öğrenmeye de vurgu yapar. Bir çocuk, doğduğunda alim değildir. Okuma yazma öğrenmesi, matematik öğrenmesi ve diğer konularda eğitilmesi gerekir. Eğitim, bir çocuğun hayata hazırlanmasına ve başarılı olmasına yardımcı olur.

Atasözü, bize her şeyin çaba sarf etmeden elde edilmeyeceğini ve başarıya ulaşmak için çaba gösterilmesi gerektiğini hatırlatır. Eğitime ve öğrenmeye de vurgu yapar. Eğitim, bir çocuğun hayata hazırlanmasına ve başarılı olmasına yardımcı olur.

Bu atasözü:

“Keten, gömlek olmaz dokutmayınca; evlat âlim olmaz okutmayınca.”

:scroll: Anlamı:
Bir şeyin işe yarar hale gelmesi, değer kazanması için emek ve çaba harcamak gerekir.

• “Keten, gömlek olmaz dokutmayınca” kısmı; ketenin kendiliğinden gömlek haline gelmeyeceğini, onu dokumak gerektiğini anlatır.

• “Evlat âlim olmaz okutmayınca” kısmı; çocuğun kendiliğinden bilgili ya da okumuş olmayacağını, eğitim alması gerektiğini vurgular.

:backhand_index_pointing_right: Kısaca:
Hiçbir şey emeksiz, çabasız değerli veya faydalı hale gelmez. İnsan da eğitimle yetişir.

:books: Günlük kullanımda anlamı:
“Bir işi veya kişiyi geliştirmek istiyorsan, gereken emeği ve zamanı harcamalısın.”