Öğrenme günlüğü nedir?

Öğrenme günlüğü nedir?

:notebook: Öğrenme günlüğü, öğrencilerin öğrenme süreçlerini yansıtmak, kendilerini değerlendirmek ve öğrendiklerini kalıcı hale getirmek için tuttukları kişisel yazılı kayıtlardır.

Öğrencilerin eleştirel düşünme, duygu ve düşüncelerini ifade etme becerilerini geliştirmek için önerilen bir biçimlendirici değerlendirme aracıdır.

:compass: Tanım

:memo: Öğrenme günlüğü, öğrencilerin ders süresince veya sonrasında, öğrendikleri konularla ilgili duygularını, düşüncelerini, anladıklarını, zorlandıkları noktaları ve öğrenme deneyimlerini yazdıkları kişisel bir defter ya da dijital kayıttır.

:brain: Amaçları

• Öğrencinin öğrenme sürecini fark etmesini sağlamak,

• Kendi öğrenmesini değerlendirme (öz değerlendirme) alışkanlığı kazandırmak,

• Duygu ve düşünceleri yazılı ifade etme becerisini geliştirmek,

• Öğretmene öğrencinin öğrenme düzeyi hakkında derinlemesine bilgi sağlamak,

• Kalıcı öğrenmeyi desteklemek.

:books: Edebiyat Dersinde Öğrenme Günlüğü Örnekleri

Konu Öğrenci Günlüğü Örneği
Şiir analizi “Bugün şiirde imgeyi çözmeyi daha iyi anladım. Başta zorlandım ama örneklerle ilerlemek kolaylaştırdı.”
Roman inceleme “Feride’nin karakter gelişimini yazarken kendimi onun yerine koydum. Romanı daha iyi hissettim.”
Edebi akımlar “Romantizmle realizm arasındaki farkı kendi cümlelerimle yazınca aklımda daha iyi kaldı.”

:magic_wand: Uygulama Basamakları

1. Dersin sonunda ya da haftada belirli günlerde öğrencilere kısa bir süre verilir.

2. Öğrenciler aşağıdaki gibi sorulara yanıt yazar:

• Bugün ne öğrendim?

• Anlamadığım ya da zorlandığım noktalar nelerdi?

• Bu konuyu nasıl daha iyi anlayabilirim?

• Öğrendiklerim beni nasıl hissettirdi?

3. Öğretmen, günlükleri inceleyerek öğrencinin öğrenme sürecini izler, gerekirse bireysel destek planlar.

:puzzle_piece: Faydaları

• Öğrencinin aktif öğrenen olmasını sağlar.

• Yazma becerilerini geliştirir.

• Öğrenmeye duygusal bağ kurmasını sağlar.

• Öğretmen için öğrenci ihtiyaçlarını anlamada güçlü bir araçtır.

• Uzun vadede öğrencinin kendi öğrenme stilini keşfetmesine yardımcı olur.

:memo: Basit Bir Öğrenme Günlüğü Şablonu

Ad Soyad: __ Tarih: __
Ders / Konu: _

• :books: Bugün öğrendiklerim: ___________________________________________

• :thinking: Zorlandığım ya da tam anlamadığım noktalar: _____________________

• :sparkles: Aklımda en çok kalan: __________________________________________

• :magic_wand: Kendimi nasıl geliştirebilirim: _________________________________

• :speech_balloon: Duygularım / düşüncelerim: ____________________________________

İstersen sana bu şablonu PDF ya da Word dosyası olarak yazdırılabilir hale getirebilirim. Hangi formatta is