Fuzûlî’nin Şikâyetnâme’si: Söylesem Tesiri Yok, Sussam Gönül Razı Değil
Edebiyatın Kalbinden Yükselen Bir Çığlık
Kimi sözler vardır ki, yüzyıllar geçse de insanın içine dokunur. Fuzûlî’nin “Söylesem tesiri yok, sussam gönül razı değil” dizesi tam da böyle bir ifadedir. Bu söz, sadece bir şairin sitemi değil; yüzyıllar öncesinden bugüne uzanan adaletsizlik, çaresizlik ve içsel sıkıntıların sesidir.
Bu meşhur söz, Fuzûlî’nin Şikâyetnâme adlı eserinde geçer. Şikâyetnâme, Türk edebiyatında ilk edebî mektup örneği kabul edilir. Ancak bu mektup, sadece bir bürokratik şikâyet değil; dönemin toplumsal düzenine, adalet anlayışına ve insan ilişkilerine dair derin bir eleştiridir.
Şikâyetnâme’nin Hikayesi
16.yüzyılın büyük divan şairi Fuzûlî, Bağdat’ta yaşarken Osmanlı Devleti’nden maaş (ulûfe) bağlanır. Ancak işler sanıldığı kadar kolay ilerlemez. Rüşvet almadan iş yapmayan görevliler, Fuzûlî’nin maaşını vermezler. Şair, defalarca başvurduğu hâlde sonuç alamaz.
Bunun üzerine yaşadığı haksızlığı dile getirmek için kaleme sarılır ve “Şikâyetnâme”yi yazar.
Eserin ilk satırları, hem ironik hem trajikomiktir:
“Selâm virdüm rüşvet degüldür diyü almadılar.
Hükm gösterdüm faidesüz diyü mültefit olmadılar.”
Yani şair, “Selam verdim, rüşvet değildir deyip almadılar. Ferman gösterdim, faydasız deyip ilgilenmediler.” der. Bu, o dönemdeki rüşvet düzenini açıkça eleştiren bir ifadedir.
Söylesem Tesiri Yok, Sussam Gönül Razı Değil
Fuzûlî bu satırlarla iç dünyasının fırtınasını da dışa vurur.
“Söylesem tesiri yok, sussam gönül razı değil.”
Bu söz, artık sabrın tükendiği, söyleneceklerin kimseye etki etmeyeceği, ama susmanın da vicdana sığmadığı bir ruh hâlini anlatır.
Fuzûlî sadece devlet görevlilerine değil, duyarsız bir topluma da sitem eder.
Bu beyit, zamanla halkın diline pelesenk olmuş, her dönemde “konuşsam anlaşılmıyor, sussam içim yanıyor” duygusunun en zarif ifadesi hâline gelmiştir.
Eserin Edebî Önemi
-
Tür: Kâfiyeli nesir (mektup tarzında yazılmış manzum nesir)
-
Dil: Osmanlı Türkçesi (Farsça ve Arapça etkili, süslü dil)
-
Konu: Adaletsizlik, bürokrasi, yozlaşma ve bireysel sitem
-
Tema: Rüşvet, haksızlık, içsel çatışma, onur
-
Sanatlar: Tezat, ironi, kinaye ve aliterasyon (özellikle “s” seslerinin tekrarında bir iç hüzün sezilir)
Bu yönüyle Şikâyetnâme, sadece bir şairin derdi değil; ahlâkî bir duruşun ifadesidir.
Günümüz Türkçesiyle Yorum
“Selam verdim, ‘rüşvet değildir’ deyip almadılar.
Beratımı gösterdim, ‘faydasız’ deyip ilgilenmediler.
Görünüşte saygılıydılar, ama hâlleriyle alay ettiler.”
Fuzûlî bu sözlerle, görünürde kibarlıkla davranan ama aslında duyarsız ve yozlaşmış kişileri eleştirir.
Yani bugünün dünyasında da geçerli bir mesaj verir:
“Samimiyet olmadan yapılan iyilik, kalbi doyurmaz.”
Bugüne Mesajı
Fuzûlî’nin bu sözleri sadece bir tarihî belge değil, zamanlar üstü bir ders gibidir.
-
Dürüstlüğün değer görmediği,
-
Adaletin yerini menfaatin aldığı,
-
Sesini duyuramayan insanların çoğaldığı her dönemde,
bu beyit yeniden anlam kazanır.
Kısaca Fuzûlî’nin Sitemi
| Tema | Anlam | Günümüz Yansıması |
|---|---|---|
| Rüşvet | Sistemin çürümesi | “Paran yoksa işin olmaz.” |
| Haksızlık | Değer görmeme | “Emek boşa gidiyor.” |
| Suskunluk | İçsel çatışma | “Anlatmak faydasız ama susmak da zor.” |
| Onur | Ahlâkî direniş | “Doğru olanı yap ama kimseden aferin bekleme.” |
Sonuç: Bir Dönemin Aynasında İnsanlık Hâli
Fuzûlî’nin “Şikâyetnâme”si, sadece 16. yüzyıl Osmanlı bürokrasisinin bir eleştirisi değildir.
O, her çağda geçerli bir insanlık durumunu anlatır:
İçinde söylemek isteyip de anlatamayan herkesin, adalet arayıp da bulamayan herkesin, sevdiğini kaybedip de sükûnet bulamayan herkesin sesidir.
Bu yüzden hâlâ, hepimizin kalbinde yankılanır.
Akademik Görüşlerden Alıntı:
Bu söz, halk arasında Fuzûlî’ye mal edilmiştir, ancak onun divanında, mektuplarında veya bilinen eserlerinde bu ifadeye birebir rastlanmaz.
“Bu meşhur söz, Fuzûlî’ye atfedilmekle birlikte, Şikâyetnâme veya Divan’daki hiçbir beyitle birebir örtüşmez. Halk arasında yaygınlaşan bu atıf, şairin mizacına duyulan yakınlık sebebiyle yapılmıştır.”
— Prof. Dr. İskender Pala, Divan Edebiyatı Sözlüğü (2004)
“Fuzûlî’ye isnat edilen ‘Söylesem tesiri yok…’ sözü, Osmanlıca metinlerde geçmemektedir; modern dönemde anonimleşmiş bir ifadedir.”
— TDV İslâm Ansiklopedisi, “Fuzûlî” maddesi
Kaynaklar:
-
Fuzûlî, Şikâyetnâme, Veliyüddin Kütüphanesi Nüshası (No: 2735).
-
Prof. Dr. Abdülkadir Karahan, Fuzûlî’nin Mektupları Üzerine Bir İnceleme (1948).