Tartışmacı anlatım örnekleri

Tartışmacı anlatım örnekleri

Tartışmacı anlatım, bir düşünceyi savunma, karşıt görüşü çürütme veya bir konuda okuyucuyu/karşı tarafı ikna etme amacı taşıyan anlatım türüdür.
Genellikle deneme, makale, köşe yazısı gibi türlerde sıkça kullanılır.

:memo: Örnek 1 – Kısa Tartışmacı Anlatım

“Teknoloji gençleri tembelleştiriyor” düşüncesine katılmıyorum. Aksine teknoloji, bilgiye ulaşmayı kolaylaştırdığı için öğrenmeyi hızlandırıyor. Elbette yanlış kullanım zararlı olabilir ama bu, teknolojinin değil, kullanıcıların sorumluluğudur. Doğru kullanıldığında teknoloji, gençleri daha üretken hale getirebilir.

:yellow_circle: → Karşıt görüş belirtilmiş ve çürütülerek savunulan bir görüş ortaya konmuştur.

:memo: Örnek 2 – Uzun Tartışmacı Anlatım (Eğitim konusu)

Bazı insanlar “Ezbercilik eğitimin temelidir.” diyor. Oysa ezber, bilgiye ulaşmanın sadece küçük bir parçasıdır. Eğitim, yalnızca bilgiyi tekrar etmek değil; düşünmeyi, sorgulamayı ve üretmeyi öğretmelidir. Eğer eğitim sistemi ezbere dayalı olursa, öğrenciler yaratıcı düşünme becerilerini geliştiremez. Günümüzde bilgiye ulaşmak çok kolay, önemli olan bilgiyi nasıl kullanacağımızı öğrenmektir. Bu nedenle ezbercilik değil, eleştirel düşünme temelli bir eğitim anlayışı benimsenmelidir.

:yellow_circle: → Karşı görüş (“ezber gereklidir”) dile getirilmiş, ardından bu görüş neden yanlış bulunduğu gerekçelerle açıklanmıştır.

:memo: Örnek 3 – Günlük Hayattan Tartışmacı Anlatım (Sosyal medya)

Bazı kişiler sosyal medyanın insan ilişkilerini zayıflattığını düşünüyor. Bu görüş her zaman doğru değildir. Doğru kullanıldığında sosyal medya, iletişimi güçlendiren, uzakları yakın eden bir araçtır. Aile bireyleri, arkadaşlar ya da iş çevresiyle kolayca iletişim kurulabilir. Asıl sorun sosyal medyada değil, onu bilinçsizce kullanan kişilerdedir. Yani sosyal medya, ilişkileri zayıflatmaz; tam tersine doğru kullanılırsa insanları birbirine yaklaştırır.

:memo: Örnek 4 – Kısa ve Net Tartışmacı Anlatım (Kütüphaneler)

Bazıları “Kütüphaneler artık gereksiz.” diyor. Oysa kitaplar hâlâ bilgiye ulaşmanın en güvenilir yollarından biri. Dijital kaynaklar değiştirilebilir ama kitaplar kalıcıdır. Ayrıca kütüphaneler sadece bilgi değil, sessiz düşünme alanlarıdır. Bu yüzden kütüphaneler gereksiz değil, hala çok değerlidir.

:pushpin: Tartışmacı Anlatımın Özellikleri:

• Bir görüş savunulur, karşıt görüş çürütülür.

• İkna etme amacı vardır.

• Açık, mantıklı ve çoğu zaman kanıtlı ifadeler kullanılır.

• Genellikle “ben bu düşünceye katılmıyorum / doğru bulmuyorum / aksine…” gibi karşı çıkma cümleleri yer alır.