Toplumsal (Sosyal) Çürüme: Medya Sebep mi, Sonuç mu?
Türkiye’de özellikle gündüz kuşağı televizyon programları son yıllarda yoğun şekilde eleştiriliyor. Bir kesime göre (Müge Anlı, Didem Aslan, Esra Erol vd. hazırlayıp sunduğu) bu programlar toplumsal çürümeyi hızlandırıyor; insan ilişkilerini yüzeyselleştiriyor, değerleri aşındırıyor ve mahremiyeti tüketim malzemesine dönüştürüyor.
Toplumsal çürüme, bir toplumun değerlerinde, davranışlarında, kurumlarında ve ortak yaşam alışkanlıklarında bozulma, zayıflama ve çözülme sürecini ifade eder. Bu kavram, sadece ahlakî bir düşüşü değil, aynı zamanda kültürel, düşünsel, psikolojik ve sosyal yapının bütününde yaşanan bir erozyonu anlatır.
Toplumsal (Sosyal) Çürüme Nedir?
Toplumsal çürüme; bir toplumun kimlik, değer, birlik, düşünme, adalet ve anlam üretme kapasitesinin aşınmasıyla ortaya çıkan geniş ölçekli bir bozulma sürecidir.
Bir başka ifadeyle “toplumsal çürüme”; bir toplumun değerlerinde, düşünme biçimlerinde, kurumlarında ve sosyal ilişkilerinde zaman içinde meydana gelen sistematik bozulma, anlam kaybı ve çözülme süreci.
Genellikle belirli belirtiler eşliğinde ilerler ve uzun vadede toplumsal bütünlüğü tehdit eder.
Bu çürüme;
-
bireylerin davranışlarında,
-
toplumsal ilişkilerde,
-
kurumsal yapılarda,
-
kültür ve yaşam biçimlerinde,
-
ortak değer ve anlam dünyasında
gözle görülür bir bozulma şeklinde ortaya çıkar.
Toplumsal Çürümenin Temel Belirtileri
1. Değerlerin Zayıflaması
Toplum içinde daha önce güçlü olan ahlâk, adalet, saygı, dürüstlük gibi ortak değerlerin etkisini yitirmesi.
2. Kimlik ve Anlam Krizi
Bireylerin “Ben kimim?”, “Neye inanıyorum?”, “Hayatın amacı ne?” sorularına sağlam cevap verememesi.
3. Yüzeyselleşme ve Haz Odaklı Yaşam
Kültürün tüketim odaklı hâle gelmesi, ekranların düşünceyi şekillendirmesi, derinlikli yaşam anlayışının kaybolması.
4. Düşünme Kapasitesinin Azalması
Toplumun eleştirel düşünme becerilerinin gerilemesi; kolay sloganlara ve manipülasyona açıklığın artması.
5. Kurumlara Güven Erozyonu
Eğitim, adalet, siyaset, medya gibi kurumlara duyulan güvenin azalması; kurumsal işleyişte bozulmalar.
6. Sosyal İlişkilerin Zayıflaması
Aile bağlarının gevşemesi, topluluk bilincinin kaybolması, bireycilik, yalnızlık ve agresyonun artması.
Toplumsal Çürümenin Nedenleri
Toplumsal çürüme genellikle tek bir nedenden doğmaz; çok katmanlı bir süreçtir:
-
Medyanın olumsuz etkileri ve kültür mühendisliği
-
Tüketim kültürü ve haz merkezli yaşam
-
Ekran bağımlılığı, sosyal medyanın kimlik şekillendirmesi
-
Kötü yönetim, adalet erozyonu, yolsuzluk
-
Eğitim sistemindeki zayıflıklar
-
Ahlâkî ve manevî değerlerin zayıflaması
-
Ekonomik adaletsizlikler ve sınıf uçurumları
-
Toplumsal travmalar ve güvensizlik ortamı
Toplumsal Çürüme Geri Çevrilebilir mi?
Evet, ancak bilinçli çaba ve toplumsal irade gerektirir.
Çözüm yolları genellikle şunlardır:
-
Eleştirel düşünme kültürünü güçlendirmek
-
Bilinçli medya tüketimi
-
Kültürel derinliği besleyen eğitim modelleri
-
Ahlâk merkezli değer anlayışının yeniden inşası
-
Toplumsal dayanışmayı artıran yapılar
-
Sağlam kurumlar ve adaletin tesisi
Öte yandan gazeteci Yılmaz Özdil’in de dile getirdiği farklı bir görüş var:
“Bu programlar böyle olduğu için değil, toplum bu halde olduğu için bu programlar böyle.”
Bu bakış açısı medyayı bir sonuç olarak görüyor; toplumda ne varsa ekranın ona göre şekillendiğini savunuyor.
Peki gerçek hangisi?
-
Medya, değerleri ve davranış biçimlerini şekillendiren bir sebep mi?
-
Yoksa toplumun yönelimlerini yansıtan bir sonuç mu?
-
Yoksa her ikisi birlikte işleyen bir döngü mü?
90 milyonluk Türkiye’de pek çok ulusal kanalda “toplum böyle” genellemesi yaparak bu türden “yoz, çürümüş, kokuşmuş, çökmüş vb. vs.” aile ve ilişki örneklerini gözler önüne her haliyle sererek, sergileyerek elde edilecek kazanım nedir?…
Görüşlerinizi paylaşarak tartışmaya katkı sağlayabilirsiniz.