Türk Dili ve Edebiyatı Not Değerlendirme Kriterleri

Türk Dili ve Edebiyatı Dersi Not Değerlendirme Kriterleri

Öğrencilerin not değerlendirme kriterleri MEB Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği’nde ve Türk Dili ve Edebiyatı Öğretim Programında (müfredat-2024) belirtilmiş olup, aşağıdaki tablolara göre uygulanacaktır. (9 ve 10. Sınıflar)

:books: I. Dönem Not Değerlendirmesi

:pushpin: 1. Sınav

1. Dinleme sınavı → %15
    1. Konuşma sınavı → %15
    1. Yazılı sınav → %70

:pushpin: 2. Sınav

1. Dinleme sınavı → %15
    1. Konuşma sınavı → %15
    1. Yazılı sınav → %70

:glowing_star: 1. ve 2. Performans

MEB ORTAÖĞRETİM KURUMLARI YÖNETMELİĞİ (22 ŞUBAT 2025)

Performans çalışması, proje, sosyal sorumluluk programı ve diğer çalışmalar(6)
MADDE 50-

(1) (Değişik:RG-8/9/2023-32303) Öğrenciler okulların özelliklerine göre sınavların dışında proje ve performans çalışması, sosyal sorumluluk programı ile diğer çalışmaları yapar; seminer, konferans ve benzeri çalışmalara katılır. Öğrenciler, her dönemde tüm derslerden en az bir performans çalışmasını, her ders yılında en az bir dersten proje hazırlama görevini, ortaöğretim süresi boyunca en az 40 saatlik sosyal sorumluluk programı çalışmalarını yerine getirirler. Sosyal sorumluluk programı çalışmaları mesleki ve teknik ortaöğretim programlarında 20 saat olarak uygulanır. Sınıf/şube rehber öğretmenleri, öğrencilerin proje hazırlama taleplerini ilgi, yetenek, beceri ve başarı durumlarını dikkate alarak dersler bazında dengeli bir şekilde dağılımına özen gösterir.

(8) (Değişik:RG-22/2/2025-32821): Her dönemde tüm derslerden iki performans puanı verilir.
Performans çalışması, proje ve diğer çalışmalar ile ilgili değerlendirme ölçekleri öğrencilerin proje, sosyal sorumluluk ve diğer çalışmalarının bağlantılı olduğu kulüp öğretmenlerinin de görüşü alınarak ilgili alan zümresinin kararlarıyla belirlenir. Bunlardan birisi birinci fıkra kapsamında yapılan performans çalışmasına, diğeri ise öğrencinin ünite/tema/öğrenme alanına bağlı olarak becerilerini gösterebileceği performans görevleri ile okuryazarlık becerileri ve kitap okumaları, derse hazırlık, devam, aktif katılım ve örnek davranışlarına göre verilir.

:books: II. Dönem Not Değerlendirmesi

:pushpin: 1. Sınav

1. Dinleme sınavı → %15
    1. Konuşma sınavı → %15
    1. Yazılı sınav → %70

:pushpin: 2. Sınav

1. Dinleme sınavı → %15
    1. Konuşma sınavı → %15
    1. Yazılı sınav → %70

:glowing_star: İkinci dönem için 1. ve 2. Performans kriterleri yukarıda açıklanmıştır.