Türkiye’de Nitelikli Teknik Eleman Açığı - Ara Eleman Krizi - Meslek Lisesi Problemi
“Ara eleman meslekleri” ya da daha doğru ifadeyle nitelikli teknik elemanlık meslekleri, genellikle lise veya ön lisans düzeyinde mesleki eğitim gerektiren, üretim – bakım – tamir – montaj – hizmet alanlarında görev yapan meslekleri kapsar.
Aşağıda sektörlere göre en yaygın ara eleman meslekleri:
1. Sanayi ve Otomotiv Sektörü
-
Kaporta ustası
-
Motor ustası
-
Oto elektrikçisi / elektronikçisi
-
Tornacı – frezeci
-
CNC operatörü
-
Kaynak ustası (gazaltı, argon, kaynakçı)
-
Pres operatörü
-
Boya ustası (oto boya dahil)
-
Lastik ustası
-
Mekanik teknisyeni
2. İnşaat ve Tesisat Sektörü
-
İnşaat ustası (kalıp, duvar, sıva vb.)
-
Sıhhi tesisat ustası (su tesisatçısı)
-
Doğalgaz tesisatçısı
-
Elektrik ustası (elektrik tesisatı)
-
Klima ve kombi teknisyeni
-
Asansör bakım teknisyeni
-
Alçı, boya, kartonpiyer ustası
-
PVC kapı-pencere ustası
-
Fayans ve seramik ustası
3. Ahşap, Mobilya ve Döşeme Sektörü
-
Marangoz
-
Mobilya ustası
-
Döşeme ustası
-
Parke ustası
-
Ahşap dekorasyon ustası
-
Lake ve vernik ustası
4. Elektrik – Elektronik – Enerji
-
Elektrik teknisyeni
-
Elektronik bakım teknisyeni
-
Solar panel montajcısı
-
Beyaz eşya tamircisi
-
Asansör bakım ve kontrol teknisyeni
-
Otomasyon teknisyeni
5. Metal, Makine ve Üretim
-
CNC tezgâh operatörü
-
Torna tesviye ustası
-
Makine bakım onarım teknisyeni
-
Kalıp ustası
-
Metal doğrama ustası
-
Dökümcü
6. Hizmet Sektörü (Ustalık Gerektiren)
-
Kuaför – berber
-
Aşçı – pastacı
-
Fırıncı
-
Terzi
-
Ayakkabı ustası
-
Camcı
-
Halı ve döşeme temizleme ustası
-
Fotoğrafçı / baskıcı (teknik alan)
7. Ulaşım ve Lojistik
-
Şoför (mesleki yeterlilik belgesi olan)
-
Forklift operatörü
-
Vinç operatörü
-
Depo elemanı (sertifikalı)
-
Gemi – liman teknik personeli (ara kademe)
8. Bilişim ve Teknoloji (Yeni Nesil Teknik Alanlar)
-
Bilgisayar teknik servisi
-
Ağ destek elemanı (IT teknisyeni)
-
Yazıcı-tarayıcı tamircisi
-
Akıllı ev sistemleri kurulum elemanı
-
Güvenlik kamera sistemi kurulum elemanı
Not:
Bu mesleklerin ortak özelliği:
-
Uzmanlık pratik beceriye dayanır.
-
İyi yetişmiş ustalar yüksek gelir elde edebilir.
-
Meslek liseleri, çıraklık eğitim merkezleri veya MYK (Mesleki Yeterlilik Kurumu) onaylı sertifikalarla uzmanlık kazanılır.
-
Avrupa’daki sistemlerde bu kişiler “technician” veya “skilled worker” olarak anılır ve büyük saygı görür.
Türkiye’nin bugün alanında uzman bir kaporta ustası, motor ustası, su tesisatçısı, marangoz vb. vs. yetiştirmekte zorlanmasının birçok yapısal nedeni var. Bunları temelde eğitim, ekonomik koşullar, kültürel algılar ve politika eksiklikleri olarak dört ana başlıkta toplayabiliriz:
1. Mesleki eğitimin itibarsızlaşması ve zayıf altyapı
-
Meslek liseleri uzun yıllar boyunca “başarısız öğrencilerin mecburen gittiği okullar” olarak etiketlendi. Bu durum hem toplumda bir prestij kaybı, hem de nitelikli öğrenci akışının azalması anlamına geldi.
-
Müfredatların güncel sanayi ve teknoloji ihtiyaçlarına göre yenilenmemesi, öğrencilerin sahaya çıktıklarında yetersiz bilgi ve beceriyle mezun olmalarına neden oldu.
-
Atölye imkanları, makine parkurları ve uygulama alanları çoğu okulda eski, eksik veya teknolojik olarak geride.
2. Ücret politikaları ve çalışma koşulları
-
Usta-çıraklık veya meslek liselerinden yetişen gençler, iş hayatına atıldıklarında düşük ücretlerle karşılaşıyor.
-
Fiziksel olarak ağır işlere rağmen, beyaz yakalı mesleklerle kıyaslandığında gelir ve sosyal haklar daha düşük.
-
Uzmanlaşmak zaman alsa da, bu süreçte gençler kararlı kalmakta zorlanıyor; farklı sektörlere geçiyorlar.
-
“İlk yıllarda çok çalış, az kazan, 10 yıl sonra iyi usta olursun” mantığı, günümüz gençlerinin hızlı sonuç alma beklentisiyle uyuşmuyor.
3. Toplumsal algı ve yönlendirme eksikliği
-
Uzun yıllardır aileler çocuklarını üniversiteye göndermeyi “başarı” olarak görüyor; meslek liseleri “son çare” gibi algılanıyor.
-
Ortaöğretimdeki yönlendirme mekanizmaları zayıf olduğu için çocuklar yeteneklerine uygun mesleklere yönlendirilmiyor.
-
“El becerisi gerektiren işler” toplumda zihinsel işler kadar değerli görülmüyor, bu da mesleki eğitime ilginin azalmasına yol açıyor.
4. Sanayi – eğitim entegrasyonunun zayıf olması
-
Türkiye’de özel sektörle meslek okulları arasında güçlü bir işbirliği mekanizması yok veya çok sınırlı.
-
Gelişmiş ülkelerde (örneğin Almanya’daki dual sistemde) öğrenciler eğitimlerinin büyük bölümünü işletmede uygulamalı olarak geçiriyor. Türkiye’de bu oran çok daha düşük.
-
Sanayinin ihtiyaç duyduğu becerilerle okulların öğrettiği beceriler çoğu zaman örtüşmüyor.
5. Usta-çırak zincirinin kopması
-
Geleneksel ustalık kültürü, 1980’lerden itibaren hızlı kentleşme, göç ve sanayileşme süreciyle zayıfladı.
-
Eski ustalar mesleği yeni nesillere aktaramadan emekli oldu veya farklı sektörlere kaydı.
-
Çırak bulamayan birçok usta, mesleğini devredemediği için zanaat zinciri kırıldı.
6. Politika ve planlama eksiklikleri
-
Türkiye uzun süre “herkes üniversite okusun” politikası izledi; teknik eğitim ikinci planda kaldı.
-
Meslek standartlarının belirlenmesi, sertifikasyon ve denetim sistemleri yeterince kurumsallaşamadı.
-
Devletin meslek liseleri mezunlarına iş garantili programlar, cazip teşvikler veya staj destekleri sunmaması, ilgiyi daha da azalttı.
Sonuç:
Türkiye’nin bugün alanında usta düzeyinde eleman yetiştiremeyişi, tek bir sebebin değil, yıllar içinde birikmiş eğitim – ekonomi – kültür – politika zincirinin bir sonucu.
Çözüm için yapılması gerekenler:
-
Meslek liselerine stratejik önem verilmesi,
-
Sanayi–okul işbirliğinin güçlendirilmesi,
-
Usta-çırak sisteminin kurumsal olarak yeniden canlandırılması,
-
Mesleki eğitimin itibarının yükseltilmesi,
-
Nitelikli ustalara maddi ve sosyal olarak cazip bir zemin sunulması.