Rubrik nedir? Hakkında bilgi

Rubrik (dereceli puanlama anahtarı) nedir?

:pushpin: Rubrik, eğitimde ve ölçme–değerlendirme süreçlerinde kullanılan bir değerlendirme aracıdır.

Bir görevi ya da performansı önceden belirlenmiş ölçütlere göre adil, açık ve sistemli şekilde değerlendirmeye yarar.

Türkçesi: Dereceli puanlama anahtarı.

:compass: Rubrik Nedir?

Rubrik, öğrenci performansını değerlendirmek için kullanılan ölçüt tablosudur.

Öğrenciden beklenen beceriler veya ürünler, farklı düzeylerde (ör. mükemmel – iyi – geliştirilmeli) tanımlanır ve buna göre puanlama yapılır.

:abacus: Rubrik Türleri

1. Analitik Rubrik

• Her ölçüt ayrı ayrı değerlendirilir.

• Öğrencinin güçlü ve zayıf yönlerini açıkça gösterir.

• :bullseye: Örnek: Yazılı anlatımda “dil bilgisi”, “içerik”, “düzen”, “yaratıcılık” ayrı ayrı puanlanır.

2. Bütüncül (Holistik) Rubrik

• Tüm performans tek bir genel izlenime göre puanlanır.

• Hızlı değerlendirme sağlar ama ayrıntı azdır.

:bar_chart: Rubriklerin Temel Bölümleri

• Ölçüt (Kriter) → Ne değerlendiriliyor? (ör. içerik, sunum, yaratıcılık)

• Başarı Düzeyleri → Mükemmel / İyi / Geliştirilmeli / Zayıf gibi kategoriler

• Açıklamalar → Her düzeyde ne beklendiği net şekilde yazılır

• Puanlar → Değerlendirme için sayısal değerler eklenebilir

:writing_hand: Basit Rubrik Örneği (Şiir Okuma Etkinliği)

Ölçüt Mükemmel (4) İyi (3) Geliştirilmeli (2) Zayıf (1)
Ses Tonu Anlamı güçlendiren güçlü tonlama Genel olarak uygun tonlama Bazı yerlerde tonlama eksik Monoton, anlamı desteklemiyor
Diksiyon Açık, net, anlaşılır Küçük hatalar Sık hatalar Anlaşılması güç
Ezber / Akıcılık Hiç takılmadan Küçük duraksamalar Sık duraksama Sık unutma / takılma
Duygu Aktarımı Duyguyu güçlü bir şekilde yansıtıyor Duyguyu kısmen yansıtıyor Duygu aktarımı zayıf Duygu aktarımı yok

:brain: Rubrik Kullanmanın Avantajları

• Değerlendirmeyi objektif hale getirir.

• Öğrencinin neye göre değerlendirileceğini önceden bilmesini sağlar.

• Gelişim için yol gösterici olur.

• Öğretmen, öğrenci ve veli arasında şeffaflık sağlar.

Örnek:

Kompozisyon yazma becerisi, özellikle lise düzeyinde öğrencilerin düşüncelerini düzenleme, kendini yazılı olarak ifade etme ve dil kurallarını doğru kullanma açısından çok önemlidir.

Kompozisyon değerlendirmesi için örnek bir analitik rubrik tablosu:

:memo: Kompozisyon Yazma Rubriği (Lise Düzeyi)

Ölçütler / Düzeyler 4 – Mükemmel :glowing_star: 3 – İyi :+1: 2 – Geliştirilmeli :writing_hand: 1 – Zayıf :cross_mark:
Konuya Uygunluk Konu tamamen anlaşılmış, yazı konuya tam uygun. Konu genelde iyi anlaşılmış. Konudan zaman zaman uzaklaşıyor. Konuyla ilgisi zayıf.
Giriş – Gelişme – Sonuç Paragraflar net, mantıklı bir akış var. Yapı genel olarak düzgün. Akış yer yer bozulmuş. Yapı belirgin değil.
İfade ve Anlatım Gücü Dil zengin, anlatım etkileyici ve özgün. Dil yeterli, anlatım akıcı. Anlatım zayıf, tekrarlar var. Anlatım kopuk, anlam bozuluyor.
Yazım ve Noktalama Hata yok ya da çok az. Küçük hatalar var ama anlamı bozmaz. Hatalar yazının okunmasını zorlaştırıyor. Çok fazla hata, anlamı engelliyor.
Yaratıcılık / Özgünlük Fikirler özgün ve dikkat çekici. Fikirler genel olarak özgün. Fikirlerde sıradanlık hakim. Özgünlük yok.

:abacus: Puanlama Önerisi:

• Her ölçüt 1–4 puan arası değerlendirilir.

• Maksimum puan: 20

• Not hesabı örneği:

Toplam Puan÷20×100=Başarı yüzdesi

:brain: Rubriği Kullanma İpuçları

• Öğrenciler değerlendirme ölçütlerini önceden bilirse daha bilinçli yazar.

• Öğretmen geri bildirim verirken her ölçüte dair kısa bir yorum ekleyebilir.

• Aynı rubrik öğrenci öz değerlendirmesi için de kullanılabilir.

Başka bir örnek:

Ölçütler — ana duygu, yazma akıcılığı, betimleyici anlatım (tasvir), yazım ve noktalama — özellikle edebî metin yazma ya da betimleyici yazma etkinliklerinde çok önemlidir.

Bu ölçütleri içeren, yazma becerisine yönelik geliştirilmiş bir dereceli puanlama anahtarı örneği:

:memo: Dereceli Puanlama Anahtarı – Betimleyici Yazma Etkinliği (Edebiyat Dersi)

Değerlendirme Ölçütü 4 – Çok İyi 3 – İyi 2 – Geliştirilebilir 1 – Yetersiz
1. Ana Duygu ve Tema Metinde ana duygu belirgindir; tüm bölümler ana duyguyu destekler. Okuyucu yazının duygusunu güçlü biçimde hisseder. Ana duygu genel olarak hissedilir, ancak bazı yerlerde zayıflar. Ana duygu belirsizdir, yer yer konudan kopmalar görülür. Ana duygu yoktur veya metin duygusal bütünlük taşımamaktadır.
2. Yazma Akıcılığı ve Tutarlılık Cümleler birbirine doğal biçimde bağlanmıştır; akıcı ve ritmik bir anlatım vardır. Genel olarak akıcıdır, ancak bazı geçişlerde zayıflıklar görülür. Anlatım yer yer kopuk, cümleler arasında uyumsuzluklar vardır. Anlatım düzensiz, kopuk ve anlaşılması güçtür.
3. Betimleyici Anlatım Özellikleri (Tasvir) Betimlemeler canlı, özgün ve duyulara hitap eder. Okuyucu anlatılan sahneyi zihninde canlandırabilir. Betimlemeler genel olarak yeterlidir; bazı bölümler güçlü, bazıları yüzeyseldir. Betimlemeler sınırlı, çoğu yüzeysel ve etkisizdir. Betimleyici anlatım yoktur veya yetersizdir.
4. Dil ve Üslup (Anlatım Gücü) Dil etkileyici, özgün ve edebîdir; kelime seçimi metne anlam derinliği katar. Dil genellikle düzgündür; bazı ifadelerde tekrar ya da sadeleşme ihtiyacı vardır. Dil yer yer bozuk, anlatımda tekrarlara sıkça yer verilmiştir. Dilbilgisel hatalar fazladır; anlatım zayıf ve etkisizdir.
5. Yazım ve Noktalama Kuralları Yazım ve noktalama kurallarına tamamen uygundur; hiçbir hata yoktur. Küçük yazım veya noktalama hataları vardır, anlamı etkilemez. Hatalar yer yer anlamı zayıflatır. Çok sayıda yazım ve noktalama hatası anlamı bozar.

:bar_chart: Toplam Puan: 20 üzerinden değerlendirilir.
(İsteğe göre her ölçüt 4 puan üzerinden puanlanır; toplam puan 100’e çevrilebilir.)

:sparkles: Kullanım Önerileri

• Yazma etkinliği (örneğin “Bir sonbahar akşamını betimleyen paragraf”) verilmeden önce bu tablo öğrencilere dağıtılmalıdır.

• Öğrenciler yazarken nelere dikkat etmeleri gerektiğini bilir.

• Öğretmen, yazı tamamlandığında tabloyu kullanarak objektif bir değerlendirme yapar.

• Aynı tablo öz değerlendirme veya akran değerlendirmesi için de kullanılabilir.